Comemorare Prim Rabin dr. Ernest Neumann Z.L.

La Rugăciunea de Shabbat din ziua de 10 aprilie, a fost evocată personalitatea Marelui Rabin dr. Ernest Neumann Z.L. Domnul Andrei Ghidali a evocat personalitatea luminoasă a celui care a oblăduit şase decenii această comunitate.

Marele Rabin dr. Ernest Neumann

Marele Rabin dr. Ernest Neumann

La mijlocul lunii iunie, cu sprijinul şi din iniţiativa fiicei sale, Getta Neumann va avea loc un amplu program de aducere aminte pentru această mare personalitate a urbei timişorene.

Marele Rabin dr. Ernest Neumann

Marele Rabin dr. Ernest Neumann

Prim-Rabinul Neumann Z.L. şi peste şase decenii de păstorire

Prim Rabinul Ernest Neumann a răspândit din lumina sa interioară tuturor celor care l-au cunoscut în timp ce “lumina ochilor lui” au fost soţia (plecată înainte şi prea curând dintre noi), fiica şi Dani, nepotul de care era atât de mândru încât nu se abţinea vreodată să povestească celor din jur. Prim Rabinul a fost una dintre cele mai importante personalităţi ale urbei. Considerat o autoritate în domeniul social şi religios, o personalitate de marcă, domnia-sa a impus de-a lungul anilor un respect deosebit pentru această obşte, împuţinată numeric dar care a oferit în istorie valori esenţiale în dezvoltarea oraşului de pe Bega.relaţia unică şi deosebit de caldă cu Mitropolitul Banatului dr. Nicolae Corneanu, cel care i-a fost alături în toate demersurile făcute în ultimii ani. Cei doi au stat la baza iniţierii frecventelor întâlniri inter-religioase, care au pecetluit renumele Timişoarei ca oraş al multiculturalităţii şi prieteniei.Prim Rabinul dr. Ernest Neumann Z.L. a venit la Timişoara, la încheierea studilor rabinice la Budapesta, în anul 1941. Începându-şi cariera ca profesor la Liceul Israelit, dr. Ernest Neumann a devenit în scurt timp prim rabinul comunităţii evreieşti neologe, desfăşurându-şi activitatea în sinagoga din Fabric, ca urmaş al Prim Rabinului dr. Iacob Singer. În scurt timp, tânărul rabin, a reuşit să cucerească aprecierea colegilor săi mai învârstă şi inimile enoriaşilor timişoreni. Vastele cunoştinţe, elocinţa şi simţul diplomatic l-au consacrat de la început. În tragicele vremuri ale războiului, în anii comunismului şi în cei ce au urmat revoluţiei reuşeşte, în aceiaşi măsură, să păstreze linia echilibrului, fiind un promotor convins al ecumenismului. Preşedinţia României, foruri locale, naţionale şi internaţionale i-au acordat distincţii prestigiase şi acest şir al aprecierilor pentru întreaga sa activitate îşi continuă drumul. Personalitatea sa este, poate, cel mai bine ilustrată de cuvintele Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu, prezente în volumul “Ideal şi împliniri”, volum îngrijit de Iulia Deleanu:
“Oameni precum eminenţa sa Prim rabinul Ernest Neumann sunt mai mult decât necesari în vremea de acum, ca unul care constituie un excepţional reper moral pentru noi toţi”. Prim Rabinul Ernest Neumann a răspândit din lumina sa interioară tuturor celor care l-au cunoscut în timp ce “lumina ochilor lui” au fost soţia (plecată înainte şi prea curând dintre noi), fiica şi Dani, nepotul de care era atât de mândru încât nu se abţinea vreodată să povestească celor din jur.

Strada dr. Ernest Neumann

În semn de respect pentru memoria Prim Rabinului Ernest Neumann, Primăria Municipiului Timişoara a conferit unei străzi din Timişoara numele acestuia. Acest gest vine ca o recompensă postumă a societăţii civile şi nu doar a evreilor din Timişoara care l-au preţuit pe Rabinul Neumann.

One Comment:

  1. A fost unul dintre cei mai mari rabini ai Romaniei daca nu cel mai mare (mai mare decat Dr. Moses Rosen) ! Respect Excelenta ! Miss you and your wisdom very much !

Comments are closed