Jurnal al emigratiei

The launching of the book/journal of memoirs by Timisoara emigrees (many of them … Jewish) – April 2010.

„Jurnalul unei emigraţii” se intitulează culegerea de mărturii elaborată de Julia Kakucs,  scriitoare, profesoară şi psiholog, care trăieşte acum în Germania. Ea a dat imboldul celor care au emigrat în Israel, Belgia, Canada, Germania, etc. să îşi povestească starea sufletească şi experienţa ultimei zile dinaintea plecării. Volumul a fost lansat la Uniunea Scriitorilor din Timişoara, anfitrion fiind chiar preşedintele filialei, Cornel Ungureanu, în prezenţa a numeroşi intelectuali bănăţeni. La acest impresionant moment festiv au fost prezenţi şi dintre autorii mărturiilor, trasându-se o adevărată geografie sufletească a emigrării. Aşa cum preciza şi autoarea, trăiri intime au fost trecute cu curaj pe foaia de hârtie, gestul nefiind unul spontan sau uşor. Multă amărăciune şi frustrare se leagă de acele momente dar şi speranţe, exaltare care au însoţit părăsirea unei realităţi şi pătrunderea într-un univers diferit.

Relateaza coordonatoarea si initiatoarea cartii, Julia Kakucs, intr-un mesaj catre Getta Neumann (fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann, zihrono livraha):

Dragi prieteni,

Cornel Ungureanu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Timisoara, a inceput lansarea cartii cu scrisoarea tatalui meu catre Comunitatea evreilor din Timisoara si cu amintirea personalitatii regretatului prim-rabin Dr Ernest Neumann. La indemnul profesorului Ungureanu, ne-am ridicat cu totii si am pastrat un moment de reculegere in memoria lui. A fost amintit cu regret si bunul, apropiatul nostru prieten, talentatul istoric, Florin Medelet.

A fost o lansare de carte impresionanta, cu o incarcatura afectiva deosebita.

Maria Pongratz, vicepresedinta Uniunii Scriitorilor din Timisoara, s-a ridicat si a relatat despre prima ei intalnire cu tatal meu, despre poeziile mele (intrebandu-ma ce s-a intamplat cu ele si rugandu-ma sa le public), despre activitatea mea literara in general. Am aflat ca refuza in general sa mai lanseze carti. Ma simt deosebit de onorata si recunoscatoare, ca la aceasta lansare a dorit sa fie prezenta.

Szekernyès Jànos, presedintele Uniunii Artistilor Plastici a relatat despre piesa de teatru “Noua poveste a Scufitei Rosii) si si-a exprimat dorinta sa continui acest proiect cu inca 20 de volume, aceste amintiri fiind importante pentru pastrarea spiritului deosebit al orasului Timisoara.

Directorul Muzeului Banatului, Dan Ciubotaru, m-a rugat sa dau cartea noastra Bibliotecii Stiintifice de Documantare a Muzeului. Doamna Smaranda Vultur a apreciat mult acest proiect si a fost impresionata de modul in care aceasta carte a fost lansata. Multi prieteni, vecini, vecini, fosti colegi de clasa, fosta noastra diriginta (doamna Schuster), fiica fostului nostru invatator (Alina Nediu) au fost prezenti cu trup si suflet.

Geo Neumann, acest prieten de incredere din frageda copilarie este acela care a reusit sa-i dea cartii forma estetica potrivita continutului ei. Tipograful a fost prezent la lansarea “Jurnalului” si s-a bucurat de aprecierile celor care rasfoiau cartea. Presa timisoreana in limba romana si maghiara a fost prezenta, la fel si televiziunea maghiara Duna TV .

Participantii la proiect, “personajele” cartii, au stat la masa autorilor. Domnul Cornel Ungureanu a moderat dialogul in sala.

Au luat apoi cuvantul la dorinta domnului Ungureanu: Alexandra Garboni, cea mai tanara participanta la proiect (18 ani), Alexander Nass, Dudu, Liane Weidmann-Lichtel, Marta Goldner. Din Canada a sosit Bogdan, fiul Corinei Groza si al prietenului din copilarie, Voicu Groza si multi participanti din sala.

Eu am vorbit la sfarsit, incercand in cateva cuvinte sa explic motivele mele de a redacta acest “Jurnal al emigratiei”.

In inima si gandurile mele ati fost insa si voi, prietenii mei din departare, tot timpul prezenti.

Cu drag,

Julia

Comments are closed