Saptamana Culturii Evreiesti la Timisoara

from: http://agenda.ro/news/news/30790/saptamana-culturii-evreiesti-la-timisoara.html

Expozitia unei pictorite sefarde din Paris, o  seara idis cu Maia Morgenstern, un concert ebraic sustinut de redutabila violonista  Isabelle Durin si un film despre “micul Ierusalim” parizian sunt principalele repere ale Saptamanii Culturii evreiesti care se desfasoara la Timisoara in 24-27 mai.

Comunitatea evreiasca din Timisoara, care numara candva 13000 de membri, a adus o contributie extrem de pretioasa patrimoniului economic, cultural, arhitectural, ca si in domeniile stiintei, educatiei, istoriei, propagand o imagine nuantata si distincta a orasului, mult dincolo de granitele Banatului. Acest aport este celebrat de Saptamana culturii evreiesti in Timisoara, in perioada 24-27 mai. Evenimentul este organizat de Comunitatea Evreilor din Timisoara si Centrul Cultural Francez, iar accesul publicului este liber la intreg programul sau.

Chiar in biroul regretatului dr.  Ernst Neumann, bunul rabin care a condus comunitatea iudaica a orasului vreme de sase decenii si a carui luminata amintire  ramane model de intelepciune, blandete si daruire, reper moral si cultural nu doar pentru cei 600 de evrei care traiesc astazi in Timisoara, ci pentru toti oamenii care au avut privilegiul de-a-I fi in preajma, au prezentat, vineri,  Luciana Friedmann, noua presedinta a Comunitatii Evreiesti din urbe, si Eric Baude, directorul CCF, programul Saptamanii Culturii Evreiesti. Patru seri axate pe arta evreiasca contemporana (expozitie, concert, film/dezbatere), cu invitati de la Paris si Bucuresti: Laureen Topalian, Maria Morgenstern, Isabelle Durin, Radu Captari, Octavian Mardari, Michael Ertzscheid.

Luni, 24 mai, de la ora 18, la Centrul Cultural Francez (Bv.Loga nr.46) va avea loc vernisajul expozitiei “Patrimoniu evreiesc contemporan”. Autoarea, pictorita Laureen Topalian, este o artista din Franta, multiculturala prin dubla sa origine, evreiasca si armeana. ” O dubla mostenire a unui lung drum de culturi mereu in miscare, cu siguranta convergenta, care impaca in inima lor mai multe continente, amenintate adesea de-a lungul istoriei“, subliniaza organizatorii expozitiei. Absolventa a Scolii Nationale Superioare de Arte Frumoase din Paris, artista de un extraordinar rafinament, Laureen Topalian  propune o perspectiva personala asupra patrimoniului pe cale de disparitie a unui oras de asemenea multicultural.

Marti, 25 mai, de la ora 19, va fi “Seara idis” in Sinagoga din Cetate (str. Marasesti nr.6): spectacol  sustinut de actrita maia Morgenstern si muzicienii Radu Captari si Octavian Mardari. “Limba evreilor ashkenazi, plin de talc, de intelepciune si umor, idisul are o savoare aparte. Pe de alta parte, muzica kletzmer traduce in sunet sentimente profunde pe care le reda celor care ii impartasesc sensibilitatea. (…) Sunt cantace devenite fara de varsta si fara de loc, cantece care ating inima celor care le inteleg sau doar le intuiesc cuvintele“, subliniaza tanara si entuziasta lidera a comunitatii iudaice timisorene. In aceeasi seara, Thomas Mochnacs propune la Sinagoga din cetate o expozitie de vederi vechi intitulata “Sinagogi din Timisoara”.

“Romantism ebraic” este titlul concertului care va avea loc miercuri, 26 mai, de la ora 19, in sala Orpheum (Piata Libertatii nr1): creatii de Achron, Bloch, Bruch, Lalo, Sainte-Saens, Perlman, Williams interpretate de Isabelle Durin (vioara), acompaniata la pian de Michael Ertzscheid. “Muzica ebraica este direct legata de isotira poporului evreu, de ratacirile, traumele si durerile sale, intr-un cuvant de destinul sau tragic. Aceasta ma trimite catre o parte din identitate mea si ma atinge intr-un mod cu totul deosebit. Acesti compozitori au stiut sa imbine in modul cel mai intim procedeele de compozitie occidentale ale cantecelor idis, muzicii liturgice sau ariilor de dans hasidic pe care au putut sa le adune, realizand astfel o sinteza intre muzica populare si cea culta, si totusi ramanand fideli rezonantelor sufletului evreiesc. Sunt in felul lor ultimii martori ai unei lumi disparute”, marturiseste violonista.

Joi 26 mai, de la ora 18, la sediul Comunitatii Evreiesti (str.Gh.Lazar nr.5) va avea loc proiectia filmului  “La petite Jerusalem”, de Karin Abou, urmata de o o dezbatere publica.  “Periferia pariziana, in cartierul numit La Petite Jerusalem (Micul Ierusalim), deoarece aici au emigrat multi evrei. Laura are 18 ani. Ea este impartita intre educatia religioasa si studiile sale de filosofie care o pasioneaza si care ii ofera o alta viziune asupra lumii. In timp ce sora sa Mathilde  incearca sa isi reinvie casnicia, Laura e victima primelor sentimente amoroase. Aceasta confruntare cu dorinta le va bulversa certitudinile”, dezvaluie sinopsisul filmului.

Comments are closed