Anne Frank si memoria salvata a celor ucisi

Comunitatea Evreilor din Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” Timișoara, Grup Şcolar de Industrie Alimentară Timişoara, Şcoala nr.24 din Timişoara, alături de Asociația Culturală de Prietenie Româ­nia-Israel, Timiș şi de Asociaţia Agora Unit, marchează Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România.

Vineri, 08.10.2010, intre orele 11-13, în Sala Festivă a Liceului Pedagogic, bd.C.D.Loga nr.45, va avea loc evocarea prin cultura a celor ucişi în timpul Holocaustului.

Considerăm că elevii trebuie să cunoască adevărul istoric și să respecte memo­ria victimelor Holocaustului. Vor participa elevi interesați de istorie și civilizație, coordonați de către prof. Olimipia Cirimpei şi prof. Elena Cristescu. Aceștia au realizat eseuri pornind de la Jurnalul Annei Frank, dar şi desene ale Ierusalimului. Au fost invitaţi elevi de la Şcoala nr.24 din Timişoara, coordonaţi de către prof.Simona Sârb, şi participanţi de la Grup Şcolar de Industrie Alimentară Timişoara, coordonaţi de către prof. Simona Bigher.

Vor vorbi:

1. prof.univ.dr Smaranda Vultur, de la Universitatea de Vest din Timişoara, specialist în antropologie culturală şi istorie orală,

2. Luciana Friedmann, președinte al Comunității Evreilor din Timișoara

3. Elevi şi profesorii coordonatori

Menționăm că prin Hotararea de Guvern nr. 672, din 5 mai 2004, a fost desemnată ziua de 9 octombrie ca “Ziua Naţională a Holocaustului in România”. Pe 9 octombrie 1941 au inceput deportările forţate, in vagoane de marfă încuiate, ale evreilor din Bucovina de sud. In primele trei zile (9-11 octombrie) au fost deportaţi in Transnistria peste 5.000 de evrei, inclusiv bătrani, bolnavi, femei si copii. Au urmat şi alte mii de victime.

Director al Liceului Pedagogic Carmen Sylva Timişoara,

Prof. Ionuț Cristescu

Comments are closed