Nevoia de rememorare, educaţie şi simţ civic evocată la Timişoara

Nevoia de rememorare, educaţie şi simţ civic evocată la Timişoara

Ziua Holocaustului în România a fost marcată la Timişoara printr-un eveniment care a adus împreună, în Sinagoga din Cetate, peste 200 de persoane dintre care 150 de elevi de la şcoli şi licee din oraş.  Organizatorii, Asociaţia Culturală Agora Unit, Comunitatea Evreilor Timişoara şi Societatea Filarmonică, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi a Muzeului Holocaustului din Nordul Transilvaniei de la Şimleul Silvaniei, au considerat o datorie morală să se rememoreze, într-un cadru festiv, tragedia trăită de populaţia evreiască în urmă cu peste 65 de ani.

Profesoara Simona Bigher, din partea Asociaţiei Agora Unit, a organizat cu această ocazie, împreună cu elevii Grupului Şcolar de Chimie Alimentară, o expoziţie cuprinzând texte şi fotografii oferite de doamna Elly Gross, supravieţuitoare a Holocaustului, deportată din Şimleul Silvaniei.  Dureroasa sa poveste despre inocenţă, familie, moarte dar şi supravieţuire este redată în text şi imagine prin expoziţie dar şi prin volumul „Elka şi povestea ei într-o lume schimbătoare”.  De altfel, Simona Bigher spunea în cuvântul său de la comemorare că acest volum ar fi extrem de util în bibliografia referitoare la Holocaust a elevilor din şcolile româneşti.

Cu această ocazie, copiii invitaţi au aprins cele şase lumânări ale amintirii iar cantorul Efraim Neumann din Israel a spus „El Maale Rahamim” in memoria celor ucişi.

Alexandra Răzvan Mihalcea, preşedinta Societăţii Filarmonice care deţine în comodat maiestuoasa sinagogă din centrul Timişoarei, a evocat în deschidere dezumanizarea care a dus la cel mai mare genocid al secolului XX. Preşedintele comunităţii evreilor din Timişoara, dr. Paul Costin a citit mesajul preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia Zilei Holocaustului şi a evocat importantele momente comemorative care au avut loc la Bucureşti. Juristul Paul Sterescu, aflat la Bucureşti în zilele cumplitei rebeliuni legionare din iarna lui 1941, a descris ce a însemnat pentru evreii din capitală această perioadă. Emoţionant a fost şi cuvântul directoarei Grupului Şcolar de Chimie Alimentară, Maria Elena Luca, referitor la nevoia de prietenie şi cunoaştere reciprocă în epoca actuală. Luciana Friedmann, care s-a ocupat din partea comunităţii evreilor de organizarea evenimentului, afirma în cuvântul său că ultima zi a sărbătorii de Sucot care coincide, anul acesta, cu ceremonia comemorării  Holocaustului este un simbol al faptului că memoria, fie ea fericită sau profund dureroasă, înseamnă pentru evrei viaţă şi continuitate.

Versurile lui Paul Celan şi ale doamnei Elly Gross, interpretate de Olimpia Cirimpei, acompaniată de Jana Codreanu (orgă) şi Donata Lemperman (vioară) şi coloana sonoră a filmului „Lista lui Schindler”, redată la vioară de eleva Ştefania Gligor, au încheiat un program emoţionant în special pentru elevii care au putut afla despre atrocităţile care au avut loc dar şi despre nevoia de prietenie şi înţelegere în epoca modernă, pentru ca acestea să nu se mai repete vreodată.

Comments are closed